Este legala sau nu taxa de vizionare perceputa de unii agenti imobiliari?

Taxa de vizionare pe care unele agenţii imobiliare din tara o folosesc a stârnit valvă pe piaţă, după zvonurile potrivit căreia ar fi ilegală. Avocaţi, experţi şi analişti imobiliari s-au reunit pentru a demonstra falsitatea acestei ipoteze. Taxa de vizionare este perfect legală, chiar dacă nu este aplicată de aproape nicio agenţie şi în niciun caz de agenţiile imobiliare mari din Romania.

taxa-vizionare-proprietati-imobiliareAvocaţi specializaţi atestă valoarea legală a taxei de vizionare
Avocaţii specializaţi în domeniu au analizat legislaţia şi au ajuns la concluzia că taxa de vizionare este perfect legală.

Este o diferenţă majoră între comision şi taxa de vizionare. Astfel, potrivit art. II pct 9 din OG 174/2008 care modifică şi completează OG 21/1992, nu există nicio interdicţie în ceea ce priveşte perceperea unei taxe de vizionare distinctă de comision. Acesta din urmă se aplică doar în cazul tranzacţiilor încheiate, în conformitate cu dispoziţiile legale şi cu prevederile contractuale”, demonstrează avocat Dragoş Alexandru Suciu.

Taxa de vizionare a intrat in atentia presei dupa ce Asociatia Brokerilor Imobiliari a dat un comunicat de presa in care atragea atentia asupra ilegalitatii acestei practici.

Asociatia Brokerilor Imobiliari: “Nu dati niciun ban agentilor imobiliari inainte de incheierea tranzactiei! Taxa de vizionare este ilegala!”

Pentru a insoti clientul la vizionarea unui imobil, unii brokeri imobiliari percep o taxa de aproximativ 20 de lei. Unele agentii imobiliare cer acesta suma clientului pentru fiecare imobil vizitat, altele o solicita dupa ce clientul a vazut deja trei locuinte si vrea sa vizioneze si altele.
Toată vâlva stârnită de aceste declaraţii este cu atât mai nefondată cu cât numărul agenţiilor care aplică taxa de vizionare este foarte mic. De cele mai multe ori, cei care apelează la această metodă sunt managerii companiilor mici, cărora bugetul nu le permite să petreacă prea mult timp cu un singur client. Iar clientul trebuie să semneze că este de acord cu respectivul cost.

Spre exemplu: taxa de vizionare a unui imobil este de 20 de lei in Timisoara. Si unele  agentii imobiliare din Sibiu le cer bani clientilor, taxa perceputa fiind intre15 si 20 de lei pentru fiecare imoblil prezentat de agentie. Cei din bransa sustin ca noua taxa ii ajuta sa supravietuiasca, de cand vanzarile imobiliare s-au blocat.

In Bacau nici o agentie imobiliara nu percepe taxa de vizionare, potrivit Uniunii Nationale a Agentiilor Imobiliare-filiala Bacau. „De partea cealalta, clientii socotesc taxa abuziva. Nu inteleg de ce trebuie sa dea bani in plus, daca la final tot ei platesc locuinta, plus comisionul agentiei si actele la notariat.
Sunt si agentii care sustin ca ii returneaza banii clientului, daca va cumpara un apartament. Dar asta nu-i consoleaza pe cei care si-au cautat o locuinta, n-au gasit-o si au platit taxa de vizionare„, a declarat un agent imobiliar din cadrul unei agentii imobiliare Bacau membru UNAI.

Potrivit Imopedia: “taxa de vizionare este un concept importat, nu inventat în Romania. Companiile din afară, la fel cum fac şi unele agentii locale, negociaza cu clientii numărul de proprietati incluse in comision. Astfel, dacă clientul alege sa viziteze mai multe proprietati decât numărul agreat, el este taxat suplimentar. O asemenea metoda se poate dovedi eficienta, mai ales in această perioada, in care numărul mediu de vizionări cu un singur client poate ajunge si la 20, in cazul unor agentii”.

Reclame

Despre apollonro

Imobiliare Bacau. Vanzare Apartamente Bacau. Inchirieri apartamente Bacau. Case/Vile de vanzare. Vanzari spatii comerciale/birouri, inchirieri spatii industriale. Vanzari terenuri Bacau
Galerie | Acest articol a fost publicat în Ultimele articole imobiliare și etichetat , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s